Flaggan i topp

banner_sds.001

Ursprungligen publicerad i Sydsvenskan den 9 augusti 2007.

Ryssarna har nått Nordpolen med miniubåt och planterat sin flagga 4 000 meter under havsytan. Den ska symbolisera att de har varit där först. På samma sätt som Roald Amundsen på sin tid placerade Norges flagga på Sydpolen.

Symbolen handlar om så mycket mer än vetenskap och ära. Området innehåller enorma mängder gas, olja och andra mineraler. Äganderätten är omtvistad. Ryssarna hävdar att det handlar om deras kontinentalsockel. USA, Norge, Danmark och Kanada tycker också att de har rätt till området. Alla är oroliga för att någon annan skall få sina områden utvidgade.

Med ökande självmedvetenhet i Kreml är det med oro omvärlden ser på Putins olika utspel. Kanadas utrikesminister Peter MacKay säger med förakt i rösten att ”Det här är inte 1400-talet. Man kan inte åka världen runt och sätta ned sin flagga och säga ’Vi gör anspråk på det här territoriet’”.

Här talar han mot bättre vetande. I Kanadas tvist med Danmark om ön Hans i Kennedykanalen på Grönlands östkust har flaggan varit en viktig symbol i kampen om äganderätten. Flera gånger på 80-talet satte danska soldater flaggan på öns högsta punkt, liksom 2002 och 2003. I juli 2005 anlände kanadensiska soldater och satte upp sin flagga på toppen. Senare samma månad kom Kanadas försvarsminister till ön för att bekräfta att den tillhör Kanada. Spelet har fortsatt med symbolhandlingar som närmast liknar studentspex.

I botten (också vid Nordpolen) ligger gigantiska förmögenheter. Flaggans betydelse ser inte ut att minska. Rävar pissar in sina revir, politiker använder flaggor.

 

Advertisement
Tagged with: , , , , , ,
Posted in På svenska, Political comment and analysis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: